4. osztály informatika 2020/2021 második félév*


Figyelem! Kérés! Digitális Témahét 2021
Kedves Szülők és Gyerekek! Az idei digitális témahét feladata az lenne, hogy régi iskolai fényképekből készítsünk egy digitális albumot.
Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk mindenkihez, akinek van rá lehetősége, ha van ilyen papírképe a nem túl közeli múltból, (kb 2000 előtti) szíveskedjan lefotózni a telefonjával és a képfile-t valami információval, ha van, elküldeni a szokásos e-mail címre: dombi.tibor@ujlak.com.

Köszönjük - szervezők.


Hónap
Témakör
Tervezett órai feladatok
Január-Február
Blokkprogramozás, Scratch**
Scratch kezelőfelülete, Alakok, szereplők, hátterek, variációk.
Események, egyszerű sorrend, programfuttatás-leállítás.
Mozgás, ismétlés, ciklus. Illeszkedő parancsok.
Paraméterek bevezetése, paraméterek limitálása. Véletlenszám. Kinézet és paraméterek összekapcsolása.

Színes körminta
Március
Scratch 2

Az online óra példafeladata
Április
Internet

A blokkos online óra példafeladata
Május-Június
Információs társadalom
Egyszerű példák, adattáblák. Vírusok, kémprogramok, netikett. Böngészők, kedvencek, szörfözés. E-mail, chat, video hívás, telefonhívás. Könyvtári informatika. Könyvtáraink. A könyvtárban elvárt viselkedési szabályok megismerése, betartása. Szépirodalmi és ismeretterjesztő művek felismerése, könyvtárak a neten. OSZK.

* A tervezett témaköröket, órai feladatokat szülői kérésre, tájékoztató jelleggel közlöm, hogy hiányzás esetén, ha van rá lehetőség, a tanulók otthon is tudjanak gyakorolni.
** A Scratch online formában is gyakorolható a scratch.mit.edu oldalon, vagy a projekt kezdőoldal közvetlenül a nyitóoldalunkról is elérhető.