KORREPETÁLÁS

FELNŐTTKÉPZÉS

WEBTECHNIKÁK

ADATBÁZISOK

Informatika tanulás - Újlak 2019/20 - 8. osztály

NyitólapIskola honlapjaDigitális témahetekElérhetőség

Tudnivalók az otthoni informatika tanuláshoz!

Kedves Szülők és Diákok! A digitális oktatás számunkra egyáltalán nem újdonság, mert ezt a dplatform.hu-s felületet évek óta használjuk. Ahogy látjátok hétről hétre ki lesznek ide írva az arra a hétre vonatkozó feladatok, beadandók (a füzetet ebben a tanrendben nem használjuk). Beszámolás a tanultakról egy kisebb vagy nagyobb tanulási egység végén lesz, teszt formájában.
Az a kérésem, ha lehet, aznap, amikor informatika órája lenne, mindenki akkor foglalkozzon a feladattal, olvassa el az új anyagot, illetve gyakoroljon a megadott módon.

Beszámolás a tanultakról egy kisebb vagy nagyobb tanulási egység végén lesz, teszt formájában, ezt mindig jelzem az e-naplóban (Kréta) is, és azt is, ha valaki nem adta esetleg be határidőre a feladatot.
Közeleg az év vége, az év végi jegy megállapítása az e-naplóban is látható átlag szerint lesz - javításához szorgalmi feladatokkal lehet majd hozzájárulni, aki érdekelt, jelezze e-mailben.


Természetesen 5-ösre csak az számíthat, aki a digitális tanrend alatt minden kötelező és szorgalmi feladatot határidőre beadott!
Ha kérdés vagy probléma van, a legjobb mindig közvetlenül nekem e-mailt írni!
Dombi Tibor, informatikatanár
A könyvtárak látogathatóságának szüneteltetése méginkább indokolja, hogy megismerkedjünk a könyvtárinformatika világával.
Ez azt jelenti, amiről a múlt alkalommal beszéltünk, hogy ilyen célra adatbázisrendszereket hoznak létre, amelyeknek az alapja a formalizált adatok rendszere.
Mégegyszer: mik azok a formalizált adatok? Hasonlóan, ahogy az Excel esetében is adattípusokat kellett megkülönböztetnünk (szöveges, szám, dátum stb.), ilyen adattömegeknél is osztályozni kell, hogy melyik adat melyik kategóriába tartozik.
Nézzünk egy ide tartozó példát:
Ha könyvekről akarunk adatbázist készíteni, akkor a következő adatoknak minden egyes könyv esetében ugyanolyan formában kell szerepelniük:
Amikor felviszik az adatbázisba egy könyv adatait, úgynevezett rekordot hoznak létre, minden egyes könyvnek van egy ilyen, ami a felsorolt adatokat tartalmazza.
Nézzünk egy példát!
Az Országos Széhenyi Könyvtár (OSZK) által üzemeltetett MEK - Magyar Elektronikus Könyvtár kezelőfelületén pont egy ilyen könyv-adatbázissal találkozunk, ahol a könyvek keresését a fenti adatok alapján tudjuk elvégezni.
A keresőbe beírt adatok alapján az adatbázisból megjelennek a keresés szavainak megfelelő "rekordok".


Teszteld újra a tudásod!
1. Az internetes keresés
Bár legtöbbünknek az internetes keresés egyenlő a google.hu felkeresésével, ne felejtsük el, hogy vannak más keresőmotorok is.

- kereső motoroknak hívják azokat az algoritmusokat(1), melyek, megadott kulcsszavak alapján, egy bizonyos digitális területet bejárva kiszűrik és megjelenítik a feltételeknek megfelelő találati listát. Ilyen volt régebben a yahoo illetve a Microsoft böngészőiben is alapértelmezett bing.
(1)algoritmus: valamilyen programnyelven írt kód

2. Adatbázisos keresés
Vannak programok, melyek formalizált adatbázisban indított formalizált kereső parancsokkal (lekérdezések) adnak találati eredményt. A formalizált kifejezés azért fontos, mert mutatja, hogy itt előzetesen el kell rendezni az adatokat, hogy kereshetők legyenek az így felépített adatbázis elemei.

Ezek általában valamiféle összetartozó adatokból felépített adatbázisok, mint például könyvtárak, CD-tárak, filmtárak, fotótárak - érthető, hogy itt minden elemnek megvannak a kulcstulajdonságai, amik alapján rendezve vannak és így kereshetővé válnak megadott keresési feltételekkel. (Pl. könyvek esetében szerző, cím, kiadás éve stb.)

3. Algoritmusos keresés
A keresés másik fajtája egy sokkal bonyolultabb rendszer, ahol rendezetlen adatokat először egy programnak fel kell mérni, ki kell választani a lehetséges jó eredményeket, azokat rendezni kell, majd a kereső elégedettségét figyelembe véve értékelni kell a listát és "megtanulni", hogy melyik rendezés volt sikeresebb, sőt, később felismerve a hasonló kérést, már használni ezt a találati listát... elég bonyolultan hangzik, még bonyolultabb és óriási számítási és memória teljesítményeket igényel.

Ilyen a Google kereső motorja, amely éppen azzal emelkedett ki a konkurenciából, és vált az egész világon meghatározóvá, hogy ezeknek a feltételeknek a legjobban megfelelő algoritmust hozták létre szakembereik. Ez a rendszer egyébként a mesterséges intelligencia alapjait is tartalmazza már, ahogy korábban a robotoknál volt szó róla.
Az e-naplóban megtalálható linkre kattintva kell megoldani a tesztet! Ez lesz az egyik májusi jegy!
Olvasd el újra az elmúlt két hét anyagait, és a tanultak alapján válaszolj a Google űrlap kérdéseire. Természetesen elfordulhat, hogy az interneten is kell keresgélni valamely válaszért.

- FIGYELEM! - A teszt akkor van kész, ha minden kérdésre válaszoltál és alul az elküld gombra kattintottál, amiután a rendszer üzenettel jelzi, hogy elment a teszt megoldása.
Az e-naplóban házi feladat hiánnyal fogom jelezni, akié nem érkezett meg.
Határidő, péntek május 15-e!

Ha valakinek nehézsége támad az űrlap megnyitásával az e-naplóban, írjon¹ a fenti elérhetőségre!


¹ Az e-mail-t mindig köszönéssel kezdjük, bemutatkozunk, osztályunkat is pontosan megadjuk, feltesszük világosan, érthetően a kérdést, utána teljes név aláírásával elköszönünk. (Már bocsánat, csak nem mindenki hallott még ezekről a szabályokról...)


Hogyan működnek a mesterséges intelligencia rendszerek?
Fogalmak, elvek ¹

Korábban a robotok működésénél a speciális program futást emeltük ki, mint a robot működésének alapelvét, amely szerint előre meghatározott feladatokat látnak el.
Fontos hozzátenni, hogy a kinetikus (mozogni képes) robotok fejlődésének két fő területe az érzékelők (szenzorok) minőségének és mennyiségének növekedése, valamint a fejlődni, önállóan tanulni képes programok használata.


Érzékelők (a mobil informatika fő iránya, például a mobiltelefonok egyre több érzékelővel való ellátása) Mozgató szerkezetek A karok vagy forgó szerkezetek mozgását a rendszerben szereplő elmozduló csuklók száma határozza meg.

A mesterséges intelligencia a robotikában
Az utóbbi évek nagy áttörése volt a programozásban a tanuló algoritmusok megjelenése. Ennek a lényege, hogy van egy adatbázisa a programnak, amit folyamatosan bővít, és az adott problémára való legjobb megoldást mindig megjegyzi, hogy később újra hasznosítsa. Ezt hívják gépi tanulásnak.
Hálózati erőforrások felhasználásával - magyarul a világhálót elérve - további tudásbázisokhoz fér hozzá a gépi tanulás, így megfelelő keresőalgoritmusok alkalmazásával megsokszorozhatja a képességeit.
Természetesen ezek óriási számítástechnikai teljesítményeket és memóriaméreteket igényelnek, nem beszélve a folyamatos energiaellátásról. Mondhatjuk, hogy ezek a fejlesztések gyerekcipőben járnak, de a lehetőségeik elképzelhetetlenek.
¹ Olvasmány

Miért is vannak számítógépes hálózatok?
Hova fejlődtek az otthoni rendszerek? ¹ ¹ Olvasmány
Mit jelent, hogy 'robot'?
Általában a robot, egy szenzorokkal és mozgásra képes motorokkal felszerelt gép, amely beprogramozott speciális feladatokat lát el, ezzel kiváltva olyan emberi tevékenységeket, amelyek vagy egyhangúságukkal vagy fizikai terhelésükkel vagy gazdaságtalanságuk miatt jól helyettesíthetők.

Felhasználási területek:

Okosrobotok
A robotok új generációja a mesterséges intelligenciát használja, aminek eredményeképpen nem csak előre beprogramozott feladatokat lát el, hanem az adott területen tanulni is képes, vagyis olyan tudásbázissal rendelkezik, amit folyamatosan bővít, és valószínűségszámítással mindig a legoptimálisabb megoldást végzi el vagy javasolja egy felmerülő problémára.
Ezzel tehermentesít is, és minimálisra szorítja az emberi hibázás lehetőségét.

Robotok Magyarországon
Nézd meg a videót!

Video
Eljött az ismétlés ideje!
Nézzétek meg a segítségnek szánt bemutatót!

VIDEO MEGTEKINTÉSE


Fejlesszük tovább a múltheti grafikont!
Adjunk címet, és értelmezzük adatokkal, amelyek megjelennek az SVG ábránkon!

Vegyük észre, hogy a pontok megadásánal most kis l betűt használtunk, ami abban más, mint a múlt heti, hogy nem abszolút x,y értéket ad meg, hanem az előző ponthoz képest az eltérést, vagyis mindig 50-nel jobbra és az y aszeint fel (minusz) vagy le ahogy változik az érték.
Ha kész a grafikon vonala, az új szövegeket text parancsba kell tennünk, természetesen az elhelyezkedéssel, és egyéb tulajdonságokkal!
Látható, hogy a grafikon címe (LÉGSZENNYEZÉS) árnyékkal is van díszítve, azt a style-ban adtuk meg, persze az csak úgy működik, ha adunk neki azonosítót (id).

Feladat! A kódból kihagytam azt a két sort, amely szintén text parancsban a két jobb fölső feliratot, a nitrogén dioxid köbméterben mért mennyiségét illetve a legmagasabb értéket mutatja. Készítsd el a hiányzó két parancssort és küldd el vagy az egész kódról a képet, vagy csak a hiányzó két sort e-mailben!
FONTOS!
Ezek a feladatok, ha külön nem mondom, természetesen nem kötelezőek - gyakoroljatok a TryItYourself-ben - ugyanakkor, aki 5-ös-re pályázik az év végén, nyilván neki muszáj minden hétes az adott feladatot megcsinálnia és elküldenie e-mailben.
Egy kis segítség! Látjátok, hogy a képletnél és a mértékegységnél egy felső indexben kisebb számmal látható kettes és hármas, azt úgy kell csinálni, hogy

vagyis és jel, sup2 valamint pontosvessző. A másiknál sup3.

Várom és regisztrálom a megoldásokat!


A Digitális Témahét projektünk témája: a levegő!
Más tantárgyakból is találkozni fogunk ezzel a fogalommal a héten. Megismerjük a levegő összetételét, a légzés működését, a légszennyezés káros hatásait, és módszereket arra, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a városok levegőjének szennyezettségét!

Informatikai feladatunk: Készítsünk SVG-ben diagramot a légszennyezési adatokból!

A levegőszennyezettség egyik fontos adata, hogy mennyi káros anyagot tartalmaz egy köbméter levegő, ezt Budapest különböző pontjain mérik, hozzánk legközelebb a XVIII. kerületi mérőállomás van, ennek elmúlt 10 napban mért, egyik káros anyagra, a nitrogén-dioxidra vonatkozó adatait láthatjuk mikrogramban déli 12-kor. (Forrás: levegominoseg.hu)
Tulajdonságai: Az NO² vöröses-barna, szúrós szagú, savas kémhatású gáz. Nagyon reakcióképes, erősen oxidáló, korrozív hatású. A levegőnél nehezebb, vízben rosszul oldódik.
Élezünkre való hatása: Huzamos hatás tünetei: az NO² csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, súlyosbítja az asztmás betegségeket, gyakori légúti megbetegedéshez, idővel pedig a tüdőfunkció gyengüléséhez, vérkép elváltozásokhoz vezethet.
Honnan került a levegőbe? A NO² főleg a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, kőolaj) elégetéséből származik, különösen a járművekben használt üzemanyagból. A városokban kibocsátott NO² 80%-át adják a gépkocsik.
Kérdés az 5-ösért: Mért kellett a style-ban a transformmal megfordítani a diagramot?
A Digitális Témahét szorgalmi feladata: készítsd el az ábrát a w3schools Try It Yourself kétablakos felületén! Készíts róla printscreent vagy fényképet és küldd el a fent megadott emailre! (Elérhetőség)

*A (nitrogén-dioxid) NO²
Tulajdonságai: Az NO² vöröses-barna, szúrós szagú, savas kémhatású gáz. Nagyon reakcióképes, erősen oxidáló, korrozív hatású. A levegőnél nehezebb, vízben rosszul oldódik.
Élezünkre való hatása: Huzamos hatás tünetei: az NO² csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, súlyosbítja az asztmás betegségeket, gyakori légúti megbetegedéshez, idővel pedig a tüdőfunkció gyengüléséhez, vérkép elváltozásokhoz vezethet.
Honnan került a levegőbe? A NO² főleg a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, kőolaj) elégetéséből származik, különösen a járművekben használt üzemanyagból. A városokban kibocsátott NO² 80%-át adják a gépkocsik.


Olvasnivaló a levegőszennyezésrőlSVG alakzat animáció

Feladat: Készítsd el az animációt más alakzattal vagy értékekkel! (ld. lent a Webgrafikánál!)

Try It Yourself!Alapfogalmak:SVG - Scalable Vector Graphics - html szabványú rajzolás kódban
 • polygon - sokszög, a pontok megadása x,y koordinátával, az utolsó pontokat összeköti
 • SVG

  Korábbiak...

  Digitális tárhelyek

  Kevés a tárhely
  Tovább >>

  File-ok és mappák

  Adatok a számítógépen
  Tovább >>