Informatika tanulás - Újlak 2018/19 - 7-8. osztály

5-6. osztályIskola honlapjaDigitális témahetekSegédletSzakkörElérhetőség

FEB_DOGA
RGB szín véletlenszámmal
Egy bekezdés háttérszínének véletlenszerűen kiválasztott RGB értékeit a szkripten belüli véletlenszámokkal adjuk meg, sőt, a véletlen értékeket is kiiratjuk az azonosítóval ellátott bekezdésbe!
Színkódok
A html színkódok, ahogy minden informatikai színkód, alapvetően 3 adatból áll, a piros-zöld-kék (angolul: RGB - red, green, blue) összetevőből. Minden elérhető szín, ennek a három színnek a keveréséből jön létre a szemünk számára, ami azt jelenti, hogy egy képpont színét ennek a három értéknek a beállításával jeleníti meg a számítógép - vagyis az abban külön egységként is működő videokártya. A 16 millió színváltozatot megjeleníteni tudó HD monitor minden értéket 0 - 255 között tud értelmezni, nem másért, mint a 255 x 255 x 255 lehetőség miatt.

Ebből az is következik, hogy egyrészt logikai úton, másrészt a w3schools Color Pickerére kattintva színbeállításokat tudunk meghatározni.
Értelemszerűen van 5 szín, amit kapásból meg tudunk mondani:
Piros: R - 255, G - 0, B - 0.
Zöld: R - 0, G - 255, B - 0.
Kék: R - 0, G - 0, B - 255.
Fehér: R - 255, B - 255, G - 255.
Fekete: R - 0, B - 0, G - 0.

Van egy másik lehetőség a html kódban, az ún. hexadecimális vagyis 16-os számrendszerben meghatározott értékbeállítás, ez hat helyiértéken 0-f-ig 16 értéket vehet fel, elé mindig oda kell tenni a # jelet, hogy értse a program, mit akarunk, a w3schools minden színnek a hexadecimális kódját is megmutatja, és hasonlóan az RGB-hez ez is elég logikus, három pár karakter adja meg az rgb értéket, ebben a sorrendben, a legkisebb 00-tól a legnagyobb ff-ig:
Piros: #ff0000
Zöld: #00ff00
Kék: #0000ff
Fehér: #ffffff
Fekete: #000000


Dinamikus diagram

🖳
Bevétel modellező feladatunk két automatikus kitöltéssel indul, az első, hogy az a2 cellába beírjuk a január-t, és a cella jobb alsó sarkára kattintva, lenyomva húzzuk lefele, amíg ki nem tölti automatikusan a dátumstruktúrát, magyarul a hónapok neveit.
A b2 cellába a tanult véletlenszám generáló függvényt alkalmazzuk, | =vél()*1000 | az eredetileg kapott 0-1 közötti értéket ezerrel szorozzuk meg, az értelmezhetőség érdekében. A jobb gombra kattintva a cellabeállítások szám formátumát Euró-ra állítjuk. A hónapokhoz hasonlóan itt is automatikus kitöltéssel végig megyünk. Gyakorlásképpen az e2 cellába a maximum kiválasztás függvényt használjuk. A diagramot a beszúrás menüben érjük el, a feladathoz illeszkedő formátumot választjuk. A "Diagramcím"-et átírjuk, a méretet beigazítjuk.
A legismertebb diagram formák: kördiagram, oszlopdiagram, vonaldiagram.

Digitális tárhelyek

Kevés a tárhely
Tovább >>

File-ok és mappák

Adatok a számítógépen
Tovább >>