Informatika tanulás - Újlak 2018/19 - 5-6. osztály

7-8. osztályIskola honlapjaDigitális témahetekSegédletElérhetőség

FEB_DOGA
RGB véletlenszínek


A html kódon belül szkripttel előállítottunk egy véletlen RGB értéket, amit a gomb lenyomásával háttérnek állítunk be. Minden egyes gomblenyomásnál új háttérszín keletkezik.
Színkódok
A html színkódok, ahogy minden informatikai színkód, alapvetően 3 adatból áll, a piros-zöld-kék (angolul: RGB - red, green, blue) összetevőből. Minden elérhető szín, ennek a három "tiszta" színnek a keveréséből jön létre a szemünk számára, ami azt jelenti, hogy egy képpont színét ennek a három értéknek a beállításával jeleníti meg a számítógép - vagyis az abban külön egységként is működő videokártya.

Ebből az is következik, hogy egyrészt logikai úton, másrészt a w3schools Color Pickerére kattintva színbeállításokat tudunk meghatározni.
Értelemszerűen van 5 szín, amit kapásból meg tudunk mondani:
Piros: R - 255, G - 0, B - 0.
Zöld: R - 0, G - 255, B -0.
Kék: R - 0, G - 0, B - 255.
Fehér: R - 255, B - 255, G - 255. (Teljes fény!)
Fekete: R - 0, B - 0, G - 0. (Teljes kikapcs!)


Banner hirdetés
Boldog Karácsonyt!
Az SVG-ben való rajzolás a W3schools online felületén különleges alkotásokra is lehetőséget ad.
Vízszintes téglalapban úgynevezett banner hirdetést készítünk. Először az üdvözlő szöveget alkotjuk meg text parancsok között, annak a színét, betűméretét, és elhelyezkedését is beállítjuk. Új alakzatunk a polygon, amelynek a pontjait kell úgy megadni, hogy az x, y értéket vesszővel, a pontokat szóközzel elválasztva rögzítjük. A körök méretet és elhelyezkedést is meg kell adnunk: cx és cy valamint a sugár méretét, természetesen mindent pixelben. A színt a fill parancs adja.
A w3schools color pickerére kattintva a baloldali sávban találunk color groups menüben összeállított színcsoportokat névvel, amit használhatunk.Adattárolás

Adattárolók és működésük
Tovább >>

Hogyan működik?

A számítógép részei
Tovább >>